Dzisiaj prezentuję Wam wegańskie serniczki idealne na walentynki.
Przepis jak zawsze mega prosty, bez pieczenia, bez glutenu i bez cukru. Kto się skusi na kawałek?
Zanim przejdziesz do przepisu, mam dla Ciebie kilka wskazówek.
Po pierwsze do spodu zamiast tradycyjnego kakao dodałam czarne kakao- bez problemu możesz dodać tradycyjne. Ja chciałam uzyskać fajny kontrast, więc postawiłam na to bardziej przetworzone.
Po drugie robiąc masę zmiksowałam wszystkie składniki z różowej i czekoladowej masy ( bez pudru i czekolady), a następnie podzieliłam masę na dwie części i dodałam do jednej puder, a do drugiej kakao. Jeśli twój robot kuchenny jest duży, to zdecydowanie polecam Ci tą opcję.
Po trzecie jeśli chcesz żeby tekstura sernika była kremowa, najpierw zblenduj orzechy, około 3 minuty na gładką masę.
Z przepisu zrobiłam 6 mini tart + jeden sernik w tortownicy
Przepis
Wegańskie mini tarty

Wegańskie mini tarty.
[/recipe-notes]
[/recipe-notes] [/recipe-ingredients]
Składniki na spód:
- 75g płatków owsianych
- 85g maki kokosowej
- 45g laskolady (masło z orzechów laskowych)
- 160g daktyli suszonych bez pestek
- 2 łyżki czarne kakao
- 1-2 łyżek syropu klonowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
Składniki na różową warstwę:
- 200g orzechów nerkowca (namoczonych przez noc)
- 140g słodkiego skondensowanego mleka kokosowego
- 1/2 puszki kremu kokosowego
- 1/4 łyżeczki nasion wanilii
- 40g erytrytol
- szczypta soli himalajskiej/morskiej
- 1 łyżeczka różowego pudru ze smoczego owocu
Składniki na warstwę czekoladową:
- 200g orzechów nerkowca (namoczonych przez noc)
- 140g słodkiego skondensowanego mleka kokosowego
- 1/2 puszki kremu kokosowego
- 1/4 łyżeczki nasion wanilii
- 40g erytrytol
- szczypta soli morskiej
- 2 łyżki kakao
- 30g syropu klonowego
[/recipe-ingredients] [/recipe-directions]
Sposób przygotowania spodu:
- Umieść wszystkie składniki do robota kuchennego.
- Blenduj na średnich obrotach przez około 30 sekund.
- Przełóż ciasto do formy i rozłóż równomiernie mocno dociskając.
- Na czas wykonywania warstw umieść spód w zamrażalce.
Sposób przygotowania różowej warstwy:
- Umieść wszystkie składniki w robocie kuchennym i zmiksuj na najwyższych obrotach do uzyskania kremowej konsystencji.
- Masę wyłóż na tarty.
- Wstaw do zamrażarki.
Sposób przygotowania warstwy czekoladowej:
- Umieść wszystkie składniki w robocie kuchennym i zmiksuj na najwyższych obrotach do uzyskania kremowej konsystencji
- Masę wyłóż na tarty.
- Umieść serniczki w zamrażalce na całą noc.
- Następnego dnia wyjmij tarty i przełóż je do lodówki na około 3 godziny.
- Udekoruj ciasto ulubionymi owocami.
- Smacznego.
- Ciasto przechowuj w lodówce.
[/recipe-directions]