
Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia, mam dla Was przepis na idealne pierniczki. Te cudeńka robię co roku już od kilku lat, a przepis nigdy nie zawodzi.
Pierniczki po upieczeniu są mięciutkie i takie pozostają do ostatniego kęsa.
Przepis jest w dwóch wersjach. Przy pomocy termomixa, lub tradycyjny. W obu przypadkach pierniczki smakują wyśmienicie!
Przejdźmy zatem do tego co tygryski lubią najbardziej- przygotowania ciasta i pieczenia!
SKŁADNIKI
- 45 g miodu
- 40 g syropu klonowego
- 50 g brązowego cukru
- 125 g pokrojonego masła
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka zmiksowanych przyp
- raw ( goździki, cynamon, kardamon, imbir i anyż)
- 1 łyżeczka kakao
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 300 g mąki ( ja użyłam mąkę do pierogów typ 500)
- 1 roztrzepane jajko, do smarowania
PRZYGOTOWANIE
- Miód, syrop, cukier, masło, przyprawy i kakao umieść w naczyniu miksującym i podgrzewaj 5 min/ 50 stopni/ 2 prędkość. ______________________________________________一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一Umieść miód, syrop, cukier, masło, przyprawy i kakao w rondlu i podgrzej od czasu do czasu mieszając ( do rozpuszczenia cukru).
- Dodaj jajko i mieszaj 3 sek/ 3 prędkość. ______________________________________________一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一Zdejmij z ognia. Dodaj jajko i wymieszaj.
- Dodaj mąkę i sodę i miksuj 15 sek/ 5 prędkość. ______________________________________________一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一Dodaj mąkę i sodę i wyrób ciasto, do połączenia wszystkich składników (przejdź do punktu 5).
- Wyrabiaj w naczyniu miksujacym ciasto przez 2 minuty.
- Zawiń ciasto w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.
- Nastaw piekarnik na 180 stopni.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm, wykrawaj pierniczki o dowolnych kształtach i przekładają na blachę.
- Pierniczki smaruj roztrzepanym jajkiem.
- Piecz około 10 minut.
